Tuesday, August 5, 2014

Daging Gulai Darat


Masakan ni aku ikut resipi arwah Mek...kalau di Kampung masak daging gulai darat ni adalah menu kebiasaan bagi kami sekeluarga sebabnya masa kecil kami kurang minat masakan yang berkari. Sekarang ni bila dah berhijrah dan bercampur dengan berbagai bangsa terutamanya bila bermastautin di KL masakan kari sudah menjadi menu pilihan...tambah pula masakan gulai darat ni susah nak jumpa kat KL. Masakan ni di KL atau tempat lain mungkin ada atau dipanggil nama lain ataupun aku yang tak jumpa restoran yang ada menu ini. Resipi masakan ni bahannya lebih kurang masak rendang cuma tak letak serai dan berkuah. 

Daging Gulai Darat yang dah masak sedia untuk dimakan.
Resipi Daging Gulai Darat - Secara ringkas bahan-bahannya : Daging lembu kalau daging yang ada sedikit lemak lagi sedap, bawang merah + bawang putih + cili kering + halia + lengkuas + rempah @ ketumbar + kunyit (ditumbuk @ blend hancur), santan, asam keping, krisik, ubi kentang jika suka, cili besar/hidup untuk aroma diletak ketika masakan hampir masak, garam + gula@nisan, ada juga yang letak sedikit budu (tapi aku tak letak). Cara memasaknya : Daging digaul bersma bahan-bahan yang telah diblend kemudian letak sedikit air atau santan cair, kemudian masak hingga daging empuk@lembut, kemudian masukkan santan pekat (kepekatan kuah bergantung kepada selera masing-masing), masukkan kentang + krisik + asam keping + garam + gula.

No comments: