Masakan ni mungkin jarang ditemui...biasanya masak lemak putih hanya untuk sayur, tapi bagi aku masak lemak putih menggunakan ikan adalah yang paling sedap terutamanya bila guna ikan tenggiri, ikan lain pun boleh dimasak macam ni...jangan salah faham tau nanti ikan lain merajuk pulak. Makanan ni sejak dari kecil menjadi pilihan kami bila arwah mek masak...tapi bukannya setiap hari sekali sekala je terutamanya bila bulan puasa dapat la makan.
|
Ikan tenggiri lemak putih. Bahannya : Ikan tenggiri + santan + bawang merah dan putih + halia + halba + asam keping + bawang besar dipotong + cili segar + garam dan gula + serai diketuk (pilihan) |
|
Solok lada datang lagi...beberapa hari lepas aku dah masak solok lada...hari ni terpaksa masak lagi sebabnya cili dah hampir layu..dari rosak elok la berbudi dengan orang sekeliling. |
No comments:
Post a Comment