Tuesday, February 2, 2016

Sup Ayam

Hari ni balik dari kerja badan terasa cukup penat...ya la setelah seminggu cuti. Maka tiada alasan 'penat' untuk elak dari memasak. Makan malam kami tetap disediakan lagipun hari ini tak sempat lunch di ofis. 

Menu malam ni sup ayam... cara senang saya masak sup ayam : tumis bunga lawang, kayu manis, pelaga, bunga cengkih dan lada hitam kemudian masukkan bahan yang diblend bawang putih + bawang holand + halia dan tomato. Tumis sehingga bahan2 tersebut masak / kekuningan dan masukkan air tunggu hingga mendidih dan masukkan ayam, ubi kentang dan tomato (jika sudah dilebihkan tomato semasa blend  tidak perlu lagi letak nanti terlebih rasa masam)....akhir sekali letak garam dan perasa. Angkat dan tabur daun sup.
Sup ayam + kentang dan tomato....jemput la ya makan sup ni waktu panas berasap dapat menghilangkan rasa letih badan yang penat bekerja.

No comments: