Thursday, November 17, 2011

Maggi Rebus

Bila sebut je maggi mesti semua fikir negatif je seperti malas nak masak, jimat etc. Tapi saya ni bukannya malas nak masak atau sebagainya, cuma sekali sekala tu nak ubah selera makan. Makan maggi ni tak jadi masalah atau penyakit pun, janji kita tau macam mana mengolah makanan tersebut dari menjadi penyakit kepada kita.

Maka semalam saya dinner maggi rebus, semua maggi kena rebus kan!!! Tujuan saya rebus maggi ni utk mengelak dari guna minyak dan tumis bawang, yang sekurangnya boleh kawal kolestrol utk kesihatan. Caranya didihkan dulu air, kemudian dimasukkan bawang putih yang diketuk + lauk seperti ayam/daging/fishball etc , selepas tu + maggi (bila maggi dah hampir kembang) + sayur2 hijau + cendawan + tomato + cili padi + garam secukup rasa (tak guna perisa yg dibekalkan). Sebolehnya letak sayur pelbagai jenis bagus utk kesihatan. Masak maggi ni memang senang dan cepat tambah pula bagi orang macam saya ni bila perut meminta2 je baru bergegas mencari mangsanya!!!!







No comments: