Tuesday, April 26, 2016

Pajeri Nenas

Petang masak pajeri nenas...minggu lepas beli nenas size kecil beberapa biji, nenas jenis ni memang manis dan cukup sedap dimakan biasa je. Tapi petang ni teringin pula nak makan pajeri nenas. Masak je la ya bukannya susah pun setakat masak sebiji nenas bukannya nak masak untuk kenduri. 

Bahan untuk masak Pajeri nenas - sebiji nenas dipotong bulat atau dadu, tumis rempah 3 sekawan kemudian masukkan bawang putih + merah + halia yang dimayang atau diblend, masukkan rempah kari masak sehingga pecah minyak, masukkan santan, udang kering yang ditumbuk, udang segar (jika ada stok), nenas dan krisik serta garam gula. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Pajeri nenas campur udang segar cukup sedap...

Proses memasak pajeri nenas untuk bagi kuah menjadi pekat...kuah yang pekat ni bila makan dengan nasi panas dan ikan goreng cukup sedap tambah pula ada rasa manis udang dan nenas.


No comments: