Saturday, January 9, 2016

Menu Makan Tengahari

Sabtu...Pagi ni ke pasar basah untuk isi peti ais, stok lauk pauk dah kehabisan. Biasa la kalau ke pasar basah Selayang kena pergi pagi-pagi kalau lewat parking kereta agak sesak.
Hari ni dalam pasar tengok ikan tak banyak yang memikat hati... tapi terpaksa beli...ada yang nak makan ketam tapi tak banyak pilihan...yang ada cuma size kecil.

Jadi tengah hari ni kami makan nasi berlauk ketam masak lemak, bayam masak air, ikan tenggiri goreng dan ulam petai.
Masak lemak ketam - walaupun size ketam ni agak kecil tapi isinya padat, maka tertunai juga hasrat nak makan ketam.
Ikan tenggiri goreng memang puas hati bila dapat beli ikan segar kat pasar, sebab bila masak atau goreng dapat rasa nikmat kesegerannya tambah pula bila diperap dengan halia, kunyit dan garam.
Sayur kegemaran saya memang tak dapat nak elak jika ternampak bayam mesti beli. Masaknya cuma masak air letak udang kering, potong bawang merah dan putih, cili besar...rasakan dengan sedikit garam.

No comments: