Thursday, January 14, 2016

Daging Masak Kari

Petang ni masak kari daging untuk makan malam, menu ni selera orang nak berbuka puasa. Alhamduillah hari ni dapat tunai puasa sunat hari khamis. Gara-gara penat aku dah tersilap guna rempah kari...terguna rempah kari ikan...walaupun salah rempah kari rasanya tetap ada. Tapi kalau tak cakap salah rempah kari pun tak apa sebabnya rupa kari tu tetap ada...cuma kali ni aku masak kari kurang berminyak sebab sengaja masak kari ala-ala kemelayuan.

Cara menghasilkan kari daging yang cepat dan ringkas - bawang merah, putih, halia dan tomato segar diblend. Tumis rempah 3 beradik, daun kari dan bahan yang diblend sehingga garing kemudian masukkan rempah kari dengan sedikit air masak sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan daging masak hingga empuk dan ubi kentang serta masukkan santan, karot, cili segar, air asam jawa (jika guna banyak tomato kurangkan air asam jawa) serta perasakan dengan garam, gula atau gula melaka. 

Ini la dia kari kemelayuan yang tak berapa pecah minyak dan kurang kepedasan rempah kari...kalau kari mamak mesti nampak berminyak dan warnanya pun kemerahan.

No comments: