Sabtu...minggu terakhir puasa, orang ramai sibuk membeli belah jalan raya dari awal pagi dah memenuhi jalanraya...waktu aku menuju ke kelas mengaji kereta dah banyak...apa lagi bila dah menjelang tengahari jalan tmTun Razak, jln Kucing etc dah sesak menuju ke pusat bandar. Nasib aku baik sebab berlawan arus...ya la orang sibuk masuk pusat membeli belah aku dan nak balik berehat, tak sanggup nak bersesak.
Menu berbuka petang ni masak ikan singgan, ayam percik, daging goreng dan sayur kalian...banyak juga menu hari ni sebab adik nak datang berbuka bila balik dari shopping kesudahannya dia tak jadi datang sebab tak sanggup nak melalui jam... tak pa la kami je la makan....
Tayang ayam percik je sebab lauk lain terlupa nak snap... percik ayam cara kelate!!! Walau macam2 cara orang cipta resipi percik ayam...style kelate juga pilihan kami ianya memerlukan bahan yanh simple dan senang untuk menyediakannya.
Bahan untuk sos atau kuah. Santan pekat + bawang merah + halia + serai + asam keping + garam gula dan sedikit tepung jagung utk pekatkan kuah.
Sebelum bakar ayam perap sekejap dengan garam +halia+ bawang putih. Bila ayam bakar dah masak ambil sedikit sos letak atas ayam tersebut dah sambung bakar sekejap supaya sos tersebut meresap dalam ayam. Sos ini boleh tambah atas ayam bila nak makan...
No comments:
Post a Comment