Saturday, March 12, 2016

Sambal Lada

Hari ni nak kongsi sambal lada yang boleh disimpan lama, kebetulan balik dari kelas mengaji menyinggah di NSK ada lada besar agak murah...apa lagi beli la untuk buat sambal. Bagi yang suka pedas sambal lada ni boleh la di makan dengan nasi, sup atau apa saja makanan lain. Boleh dikatakan kat dapur saya sentiasa ada stok sambal lada ni...sebab banyak kegunaannya. Biasanya kalau kat Kelantan makan nasi berlauk pagi mesti ada sambal macam ni. Rasa sambal lada ni ada pedas dan masam.

Cara nak buat sambal lada ni - lada merah size besar dan campur sedikit cili padi jika suka pedas...biasanya cili besar ni kurang pedas. Blend campur dengan cuka makan (jumlah tu agak2 boleh blend cili + sedikit garam/gula + sedikit air masak jika letak cuka sedikit...elak dari guna air paip atau air mentah. Itu saja caranya...kemudian bila dah blend simpan dalam peti ais. Sambal lada ni disimpan lama lagi sedap sebab makin terasa masam pedasnya.
Setelah diblend dapat 2 botol untuk stok kat dapur.
Kepedasan terbayang!!! tapi ini la yang buat berselera bila diletak dalam makanan.