Monday, June 11, 2012

Hidangan Hari Minggu

Semalam reka masakan untuk makan tengahari yang seringkas mungkin tapi menyelerakan. Memandangkan hari sabtu dah masak yang berlemak dan berkolestrol tinggi seperti lemak cili api ikan tenggiri dan ikan bakar. Lagipun nak memasak ni kena ada mood...ada hari malas nak fikir pasal menu...main hentam je...Semalam selera nak makan yang ringkas tapi menyelerakan...sejak seminggu berpuasa sunat masak ala kadar je...biasa la bila balik kerja masa nak masak pun dah semput dengan waktu berbuka.

Jom kita tengok hidangan yang ringkas ni!!! Nampak je macam ni tapi boleh bertambah nasi la jawabnya gara-gara sambal mangga pembuka selera.

Bayam masak air...masa yang untuk masak ni tak memerlukan masa lama

Sambal mangga muda + cili padi...uhhh betul2 menyelerakan... puas hati bila dapat makan macam ni sekali sekala...walaupun ambil masa sikit untuk menumbuknya.
Ikan sardin goreng yang paling ringkas
Pencuci mulut....buah belimbing + mangga muda yang dicincang + kuah rojak

No comments: