Wednesday, October 19, 2016

Roti Bulat

Petang ini tiba-tiba je teringin nak makan roti yang dibuat sendiri...boleh dikatakan agak lama breadmaker saya terperap diguna. Sampai je rumah pukul 7 ptg tadi terus capai bahan2 untuk meroti...resipi roti apa yang nak dibuat tu belum pasti...janji uli dan buat doh terlebih dahulu. Lagipun guna breadmaker tinggal je..saya boleh buat kerja lain...

Selesai solat isyak doh pun sudah kembang...mulanya nak buat roti kismis, teringat pula ada sosej dan ternampak coklat chip dalam peti ais. Maka terhasil 3 jenis roti dalam satu loyang...eeerrrmm ini la akibatnya bila fikiran tidak fokus...semuanya nak dibuat dalam satu masa. 

Resipi roti pun saya ikut sukatan yang paling senang diingat...
Setengah kilo tepung gandum + Yis mauripan setengah pekat + air setengah cawan + susu pekat manis separuh tin (tin size biasa) + 1/2 cawan susu tepung + satu sudu besar mentega + sebiji telur dan satu sudu kecil garam. Masukkan dalam breadmaker pilih untuk buat doh. Bila dah jadi doh dan keluarkan doh tumbuk bagi keluar angin. Kemudian bahagikan doh buat bulat2...nak bubuh inti tu terpulang gerakhati dan selera kita. Letak dalam loyang yg disapu mentega....biarkan doh naik anggaran masa 1/2 jam dan boleh bakar suhu 180 darjah c...selama 25 minit. Angkat dan terus sapu mentega atas roti tersebut.

3 jenis roti berinti...yang ada bijan roti berinti sosej & chease, atas ada coklat rice intinya coklat dan sejenis lagi roti kismis campur badam. Cukup untuk sarapan dan boleh bawa makan hingga tengahari....


No comments: