Petang ini kami makan nasi dengan gulai ikan kembung ataupun masak lemak kuning. Ini salah satu masakan kegemaran saya sebab dari kecil dah biasa makan... Untuk masak lemak macam ini tak kisah la nak guna ikan apa semuanya boleh dimakan dan sedap. Biasanya ikan tenggiri, tongkol atau kembung menjadi pilihan saya. Hari ini saya guna ikan kembung...bahan2 lain bawang merah, cili padi atau kering, halia, lengkuas dan kunyit diblend....santan campur bahan diblend, ikan, asam keping serta garam gula ....
Kacau santan tersebut jangan terlalu lama...cukup sekadar santan mendidih dan ikan masak....jangan terlalu lama sebab tak nak santan tu pecah minyak...nanti kurang sedap. Itu pesan mek saya kalau masak gulai ikan macam ini.
|
Gulai ikan kembung...ikan kembung tu saya potong 2 bahagian sebab sizenya agak besar...masak macam ini kalau makan nasi berlauk untuk sarapan pagi pun sedap. |
No comments:
Post a Comment