Thursday, June 16, 2016

Pisang Sira

Sudah hampir 2 minggu ramadhan berlalu...cepatnya masa berlalu. Tahun ini tak sempat nak bercerita kat sini moment2 yang saya lalui sepanjang bulan puasa ini...masa agak terhad jadi gambar2 makan jarang disnap sebabnya kesuntukan waktu...berkejar didapur untuk menyediakan juadah...ya la berbuka perlu didahulukan. Petang ini ada sira pisang untuk kami berbuka puasa...tapi hanya saya je yang sentuh..itupun selepas solat isyak menjamahnya. Pisang ni kawan ofis yang bagi...awalnya elok je jika digoreng..tapi nak mengorengnya tak berkesempatan... maka pisang dah terlalu masak. Jadi dari terbuang saya masak sira pisang cara orang kelate. Sira ini caranya cukup senang...panaskan sedikit air letak gula pasir + gula melaka@nesan pun boleh, letak daun pandan dan secubit garam...masak sehingga mendidih dan gula hancur kemudian masukkan pisang masak hingga pisang air gula menyaluti pisang... tidak terlalu kering angkat dan....sejukkan.
Semangkuk pisang sira...simpan dalam peti sejuk lagi sedap dimakan.

Petua untuk pisang yang lembik menjadi pejal adalah dengan merendam pisang yang telah dikupas  dalam air kapur lebih kurang setengah jam sebelum disira.

No comments: