Tuesday, June 21, 2016

Kerabu Mangga

#Ramadhan Iftar, antara juadah yang membuka selera untuk makan nasi adalah kerabu...ada kerabu dan ikan goreng sudah cukup untuk saya. Tapi bagi penghuni yang lain kena juga masak lauk jenis lain...selera di bulan puasa ni setiap orang berbeza. Mungkin sejak kecil saya diajar oleh ibu makan makanan seperti kerabu jadi tak hairan hingga sekarang menjadi kegemaran.  Petang semalam sempat la cincang mangga dan sediakan bahan2 kerabu...lagipun ada setengah bahan sudah saya sediakan sebelum ini...seperti kelapa goreng, ikan bakar/rebus simpan dalam peti ais...nak guna panaskan je.. kupas bawang dan potong halia serai, isi ikan rebus, kelapa goreng dan blend semua bahan. Campur dalam mangga yang sudah dicincang...potong halus daun kesum, bunga kantan dan cili padi...rasakan gula garam serta perahan limau nipis. 

Kerabu Mangga kegemaran saya...


1 comment:

adda syuhada said...

simple tapi nampak mcm sedap sgt..