Sunday, June 19, 2016

Butir Nangka

#Ramadhan Iftar petang ini ada tetamu...adik-adik datang berbuka puasa, maka boleh la masak kuih2 manis...terutamanya kuih stail kelate. Butir Nangka permintaan salah seorang adik...dia memang suka kuih2 macam ni. Hari ini saya masak 3 jenis makanan aatas permintaan kaum lelaki...sempena 'hari bapa'. Ada yang nak makan tauhu sumbat, roti sira stail kelate  dan begitu juga dengan lauk pauk. Hari ini boleh la saya melayan selera mereka sebab hari minggu...kalau hari bekerja harap maaf la tak sempat nak masak. Butir nangka ni sejenis kuih yang berkuah lemak dan manis. Kuihnya dibuat mengguna tepung beras pulut, diadun dengan sedikit air kapur + air daun pandan atau perwarna. Kemudian dibentuk bulat sedikit lonjong dan direbus dalam air mendidih. Kuih tersebut akan terapung bila masak...angkat dan sejatkan. Sesi ke 2 cara masak kuah...santan pekat + gula + secubit garam + daun pandan...masak sehingga santan mengelegak dan pastikan gula hancur...akhir sekali masukkan kuih biji nangka tadi...sekejap saja angkat, sejukkan.

Butir Nangka warna warni dan lemak manis sebagai pencuci mulut berbuka puasa...bagi yang suka sejuk boleh sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang...atau ambil je ais ketul letak dalam kuih tersebut...uuhhhu dapat hilang rasa haus seharian berpuasa.


No comments: