Monday, April 20, 2015

Ubi Kayu Rebus

Hari ini 1 Rejab 1436H, kepada yang berpuasa sunat selamat menunaikan ibadat dan selamat berbuka. 

Balik dari kerja terus sambung tugas di dapur...sebabnya  aku nak rebus ubi kayu yang kami beli di Banting semalam. Jadi petang ni aku hidang ubi kayu rebus cicah sambal ikan bilis sebab ada yang nak makan macam tu...ni cara orang KL makan ubi rebus...kalau aku ubi rebus ni suka cicah dengan kelapa parut dan gula...ya la selera masing-masing.

Petang ni menu untuk berbuka puasa aku masak lauk ayam percik dan singgan ikan ditemani ulam timun. Tak perlu nak cerita banyak sebab belum tiba waktu berbuka...kalau cerita banyak nanti kurang pahala puasa.

Ubi kayu dah siap direbus...harga sekilo ubi kayu kat Banting RM4.50 sekilo...ingatkan beli kat sini murah rupanya sama je harga dekat bandar KL.
Sambal ikan bilis untuk dicicah dengan ubi rebus.

No comments: