Malam ni rebus kacang soya hijau atau pun dikenali edamame untuk kudapan selepas makan malam....dulu masa kecil saya kenalinya dengan kacang bulu. Kacang soya hijau ni ada dijual di supermarket dalam bentuk frozen. Cara rebusnya teramat mudah dan cepat...masak air sehingga mendidih letak sedikit garam dan masak kacang 5-10 minit je...kalau nak pastikan kacang ini masak atau tidak angkat sebiji..kalau isi kacang lembut dan senang hancur tu bermakna dah masak la ya adik-adik.
Saya beli kacang ini untuk jadikan kudapan sebab ia banyak khasiat...untuk kurangkan kolestrol, kesihatan jantung...tuan puan tentu tahu khasiat kacang soya kan?? Seperti air soya, tafu foo, tauhu tu...bagi yang menggemari kacang soya tuan puan patut teruskan...jangan pula terebih pengambilan.
Kacang soya hijau yang sudah siap di rebus...jom kita makan sambil tonton tv...
No comments:
Post a Comment