Menu ni dah masak dah beberapa hari lepas...kesempatan masa untuk update kat sini. Tak pa la saja untuk kongsi lewat pun tak menjadi masalah atau bebanan. Pucuk ubi masak lemak cili padi dan dicampur dengan udang segar...uuummm cukup menyelerakan makan kami makan. Sekali sekala dapat lauk kampung memang terasa nikmatnya. Pucuk ubi ni segar sebab kawan bagi yang baru dipetik...lagipun daunnya pun masih muda dan lembu...kalau beli di pasar daun dah tua...
Resipi nak masak pucuk ubi ni pasti semua tau...pucuk ubi di rebus sekejap dan dibuang air..kalau rajin ramas daun ubi tu buang airnya. Tumbuk bawang merah, cilipadi, sedikit ikan bilis...masak bersama santan dan ketuk sebatang serai...bila sudah mendidih masukkan pucuk ubi dan udang...rasakan dengan gula garam. Masak lemak pucuk ubi kena pastikan santan/kuah pekat.
No comments:
Post a Comment