Menu petang!!! sekali sekala di hari minggu dapat la menikmati minum petang sambil berehat. Petang ni hidang menu manis...pengat keledek dimakan dengan pulut dan teh O kurang manis. Memandangkan keledek masih ada lagi baki tak habis goreng pagi tadi elok la dimasak sebelum roask lagi pun keledek ni kurang manis bila digoreng...bila dibuat pengat ada la rasa manisnya.
Pengat keledek - ubi keledek bersama pulut. Lemak, manis kaborhidrat sah kalorinya bekilo2... |
Kuah pengat ni kurang berseri sebab gula gula biasa sebab tak cukup nisan atau gula melaka...lagi satu kali ni guna santan kotak sebab tu nampak kurang berlemak. Untuk rasa sedap pengat atau kuih tempatan elok guna santan segar sebab nikmat lemaknya berbeza dengan santan kotak. |
Bahan
untuk masak pengat : Keledek boleh potong bulat atau
memanjang ketebalannya agak2 1/2 inci, santan + gula putih + gula melaka
+ sedikit garam + daun pandan dan jika suka beberapa kuntum bunga
cengkih + sebiji telur yang dipukul untuk memekatkan kuah pengat yang
diletak semasa kuah mendidih dan ubi sudah empuk. Pulut boleh la dimasak biasa atau kukus.
No comments:
Post a Comment