Saturday, November 14, 2015

Kerabu Daun Selom

Salah satu menu makan tengahari sabtu... kerabu daun selom. Mengikut petua daun selom ni banyak khasiat untuk kesihatan sila goggle ya!! Pucuk selom ni dah berberapa hari tak berganjak... adakala tak kena dengan lauk untuk dimakan. Hari aku kena habiskan sebelum layu. Pilihan untuk jadikan daun selom ni kerabu adalah secara sepontan... menu awalnya kerabu mangga kemudian dapat idea campur daun selom dan daun kesum.

Resipinya kerabu ni senang je 

Bawang merah + sedikit halia + serai + lada hitam + kelapa goreng dan sedikit kelapa biasa + isi ikan yang bakar tawar atau rebus + garam & gula... semua ni ditumbuk/blend. Kemudian ramuan ni gaul dengan daun selom, daun kesum dan mangga...jangan lupa rasa dulu sebelum hidang...
 
Ini kerabu versi tidak diletak santan
Versi kerabu daun selom + mangga + daun kesum yang diletak santan mentah... ada sedikit perbezaan dari segi rasa dan kelembapannya. Cuma bila diletak santan tidak tahan lama kecuali disimpan dalam peti ais.

No comments: