Asyik makan kentang goreng je...apa kata tukar selera makan cendawan goreng...dah beberapa hari cendawan ni aku beli, lagipun cendawan tiram ni tak boleh nak simpan lama maka untuk menyelamatkannya dari terbuang baik la digoreng. Resipi aku untuk buat tepung pencelup cendawan kali ni senang je. Sebelum ni aku buat cara tepung beras dan telur tidak dicampur sekali...tapi kali ni aku campurkan semua bahan2 ni - Tepung beras + sebiji telur + sedikit rempah kari + sedikit kunyit + garam secukup rasa dan sedikit air...jangan terlalu cair sebab susah nak melekat dekat cendawan...lagipun cendawan tersebut sudah lembab. Cendawan hendaklah dilap dengan tisu atau tuala untuk keringkan air yang meresap dalam cendawan semasa dicuci...kemudian celup dalam adunan tepung dan digoreng dalam minyak panas. Cendawan ni sedap dimakan waktu panas dan dicicah dengan sos...
Cendawan goreng bersama sos cili dan sos lada hitam |
No comments:
Post a Comment