Lepat ubi kayu...dikenali juga belebat ubi kayu atau tepung manis...tu la kuih yang sekian lama saya tak buat, walaupun ia salah satu kuih kegemaran saya tetapi setiap kali nak masak ada je terhalang. Pagi ni saya berjaya menghasilnya!! Kalau kat kampung bila musim tengkujuh kuih ubi kayu ni mesti ada...sebabnya ubi2 kayu dicabut supaya tidak rosak bila ditenggelami air banjir.
Saya masih teringat waktu balik kg kebetulan musim tengkujuh...arwah ayah cabut semua ubi kayu yang ditanam sebab kawasan kebunnya ditenggelami air bila hujan tak berhenti beberapa hari. Bila tengok ubi kayu yang banyak....asyik rebus je mesti jemu. Maka saya buat la lepat ubi kayu...kebetulan adik2 senua ada di kg...uuhhu apa lagi kami kerjakan ubi2 tersebut untuk buat lepat. Sehinggakan tak larat nak makan.....tapi lepat ni boleh simpan dlam peti ais untuk beberapa hari...bila nak makan panaskan atau kukus je sekejap.
No comments:
Post a Comment