Sunday, October 9, 2016

Ikan Percik

Ahad@ tengahari...ambil kesempatan masak untuk hidangan tengahari kami. Menu hari ini tulang lembu masak singgan, ikan kembung masak percik dan kerabu mangga, ulaman serta ikan masin....dan pencuci mulut ondeh-ondeh atau buah melaka. Memang laju kami menyuap nasi sebab agak lama tak makan hidangan menu selera kelate. Kebetulan pula adik lelaki datang meriah la meja makan. 


Percik ikan kembung kelate stail...saya suka masak percik warna putih. Bahan untuk buat sos@percik : santan pekat, bawang merah, bawang putih, halia, serai diketuk, asam keping, biji halba dan garam gula. Bawang dan halia diblend...masukkan semua bahan2 dalam santan...masak hingga pekat..untuk memekatkan kuah letak sedikit tepung gandum. Ikan kembung sebelum dibakar perap dengan garam bersama halia dan bawang putih.

No comments: