Sejak sembuh dari demam ni selera untuk makan nasi agak kurang...tapi tetap paksa diri untuk makan dengan menu yang ada. Hari ni aku buat kerabu mangga / pauh ala Kelantan untuk mengubati mulut aku yang terasa pahit sejak demam...kepada yang biasa dilanda demam hilang selera makan dan mulut tak ada rasa bila makan sesuatu...kecuali bila dapat makan makanan yang masam selera tu tiba-tiba je muncul. Hari ni aku dapat mengubati selera rasa tekak dan mulut ni bila makan kerabu mangga yang ada rasa masam. Di sini secara ringkas penyediaannya.
Bahan untuk buat Kerabu
- 1 @ 2 biji Mangga disagat / dicincang halus
- Kacang Panjang dipotong halus
- Daun kesum dihiris halus
- Pucuk serai serai kayu ganti bunga kantan
- Cili kecil dipotong
- Limau nipis ambil jus
- Kacang Panjang dipotong halus
- Daun kesum dihiris halus
- Pucuk serai serai kayu ganti bunga kantan
- Cili kecil dipotong
- Limau nipis ambil jus
Bahan ini untuk ditumbuk atau blend kemudian digaul dengan bahan2 diatas.
- Bawang merah
- Bawang putih
- Sedikit halia
- Serai
- Kelapa goreng ditumbuk hancur
- Lada hitam
- Ikan rebus @ bakar ambil isinya
- Garam dan gula
- Sedikit budu jika suka
- Bawang putih
- Sedikit halia
- Serai
- Kelapa goreng ditumbuk hancur
- Lada hitam
- Ikan rebus @ bakar ambil isinya
- Garam dan gula
- Sedikit budu jika suka
*** Jika suka boleh letak sedikit santan pekat setelah bahan2 disatukan untuk bagi kerabu tersebut lembab tidak terlalu kering.
Walaupun rupa kerabu ni tidak menghariahkan tapi bila dah makan semestinya tidak pandang lauk lain. |
No comments:
Post a Comment