Seharian kat rumah semalam tak makan nasi, sekadar makan roti je, bila petang mula la huru hara perut ni nak makan nasi pulak. Terlintas la masa tu nak masak asam pedah sebab jemu asik masak kari dan lemak je. Kebetulan ada bahan untuk masak asam ni. Ikan tenggiri ni pun ada yang size kecil je...ok la cukup untuk makan malam. Asam pedas nampak pucat sikit sebab saya kurangkan cili dan kurangkan minyak masa menumis. Tapi rasanya tetap cukup menyelerakan bila dah kena dengan nasi putih ada pulak ikan masin.
Ikan Tenggiri + Bendi + Serai + Daum Kesum + Tomato + (Bahan menumis) cili + bawang putih/merah + halia + lengkuas + kunyit + air + asam keping + garam |
Sambil masak makan malam tu sempat juga la mengadun kek sarang semut ni...entah la tiba-tiba je terrrrajin la pulak. Sebenarnya bila tengok telur tak kurang dalam simpanan tu risau jugak takut rosak. Jadi sebelum membazir elok gak jadikan yang bermanafaat. Lagipun dah lama tak masak kuih ni...kononnya nak kawal pemakanan. Tapi bila ada semangat nak masak ni semuanya lari dari kawalan.
Kek ni kurang naik sebab tak ikut arahan yang ditetapkan....dari segi bahan dan rasanya semuanya ok...cuma tak nampak cantik seperti yang buat sebelum ni. Sebenarnya kek ni kalau ikut arahan kena perap dalam 3 jam...tetapi saya dah derhaka cuma perap 1 jam je...sebab nak kejar masa kononnya tak nak la membakar kek bila waktu malam...nanti setaman nanti bau.
No comments:
Post a Comment