Bila sebut je maggi mesti semua fikir negatif je seperti malas nak masak, jimat etc. Tapi saya ni bukannya malas nak masak atau sebagainya, cuma sekali sekala tu nak ubah selera makan. Makan maggi ni tak jadi masalah atau penyakit pun, janji kita tau macam mana mengolah makanan tersebut dari menjadi penyakit kepada kita.
Maka semalam saya dinner maggi rebus, semua maggi kena rebus kan!!!
Tujuan saya rebus maggi ni utk mengelak dari guna minyak dan tumis
bawang, yang sekurangnya boleh kawal kolestrol utk kesihatan. Caranya
didihkan dulu air, kemudian dimasukkan bawang putih yang diketuk + lauk
seperti ayam/daging/fishball etc , selepas tu + maggi (bila maggi dah
hampir kembang) + sayur2 hijau + cendawan + tomato + cili padi + garam
secukup rasa (tak guna perisa yg dibekalkan). Sebolehnya letak sayur
pelbagai jenis bagus utk kesihatan. Masak maggi ni memang senang dan
cepat tambah pula bagi orang macam saya ni bila perut meminta2 je baru
bergegas mencari mangsanya!!!!
No comments:
Post a Comment