Monday, February 27, 2017

Nasi Goreng Kicap

Hujan!!! Udara sejuk ni sudah pasti perut minta cepat diisi. Pagi ni sebelum keluar ke ofis saya sempat masak nasi goreng kicap...ala nasi goreng je pun dah cukup untuk sarapan janji ada sedikit makanan untuk alas perut. Tumbuk cili kering, bawang merah, putih dan sedikit halia...tumis hingga garing dan letak rencah daging serta sedikit kicap dan sayur....sudah siap sarapan pagi ini.

Nasi goreng kicap untuk sarapan pagi ini....bagi yang suka ikan bilis tabur la sendiri bila nak makan...sebab saya tak campur dalam nasi goreng.

Sunday, February 26, 2017

Gulai Lemak Udang Galah

Kita tidak tahu aturan rezeki kita setiap hari. Tengahari ni rezeki makan tengahari kami hari ini udang galah. Balik dari kelas mengaji saya fikir nak masak yang biasa2 je...goreng ikan dan masak sotong. Tiba2 adik mesej nak datang...eerrmm dia bawa udang galah...elok sangat la dia datang waktu makan tengahari...saya masak lemak kuning udang galah tersebut...itu la dia rezeki yang tidak kita tahu. Menu kami hari ini selain udang gulai, saya buat sambal mangga...ianya kegemaran adik, juga sotong rebus serai dan ulam2. Memang menyelerakan. Hari ini saya lupakan pasal alahan dengan udang dan sotong...besok lusa saya patang dan jauhinya.

Kelebihan udang galah ialah kulinya yang keras...bila masak sizenya tidak berubah dan jangan dibuang kulit dan kepalanya sebab ini yang sedap...

Saya cuma bersikan najis dalam kepala udang tersebut dan potong janggutnya...yang lain saya kekalkan.

Saturday, February 25, 2017

Nasi Campur

Petang ini makan tengahari dah merangkak jam 3petang...biasa la sabtu saya balik kerja dah jam 1.30ptg...masak untuk makan tengahari agak lewat..waktu menikmati makanan pun dah lewat dari waktunya. Hari ini alhamduillah ada yang bermurah tenaga membantu saya masak satu lauk...saya cuma sambung masak...tambah lauk apa yang perlu. Mr Right masak kari kambing...eerrmm sedap atau tu saya tak fikir yang pasti saya bersyukur... saya cuma masak ikan goreng, goreng kangkung dan tumbuk sambal mangga. 

Nasi putih, kari kambing, sambal mangga dan kangkung goreng...ini pilihan saya untuk makan tengahari petang ini.

Wednesday, February 22, 2017

Oat Noodles

Sarapan pagi ini masak noodles! Goreng oat noodles yang saya beli dah agak lama dok menyorok dalam kabinet dapur. Pagi ni saya goreng je untuk dijadikan sarapan kami. Ada kala tu kebingungan nak makan pagi...asyik makan roti je..dah naik jemu tengok roti. Saya goreng noodles ni ringkas je letak rencah apa yang ada dalam peti ais, ayam, bebola ayam dan sotong...sayurnya kangkung dan karot...potong cili...siap!!! Tak boleh nak lama2 bersolek kat dapur nanti lambat sampai tempat kerja. Saya macam biasa la bawa bekalan makan di ofis tak nak buang masa.

Oat Noodles goreng yang ringkas...cukup la ada rasa, makan kat kedai pun belum tentu sedap lagi baik masak sendiri sekurangya kita dapat rasa masin manisnya dan kebersihannya pun terjamin.

Saya guna oays noodles brand ini...saya beli masa promosi di pameran Maha2016, noodles ni ada berbagai..selain oats noodles, ada pumpkin noodles, original noodles etc. Kalau tak silap saya di supermarket pun ada. Noodles ni saya pernah masak dengan sos carbonara dan blogonies pun sedap.

Tuesday, February 21, 2017

Ikan Goreng Tepung

Tugas saya untuk sediakan makan malam ini tak banyak...menggoreng ikan je sebabnya lauk dalca daging yang masak malam tadi masih ada....kita panas je lauk tu. Tambah ikan goreng celop tepung dan goreng ikan parang bagi yang tak minta ikan celop tepung. Ikan goreng celop tepung ni saya guna ikan sardin/selayang yang direbus terlebih dahulu...kemudian dicelop tepung dan goreng garing...eerrmm ikan ni juga sedap kalau cicah sos cili...tambah pula hujan kat luar menambah lagi selera makan malam kami malam ini.

Ikan Selayang goreng celop tepung...goreng garing dan tepung tu terasa ranggup sedap diratah cicah sos cili.

Ikan parang goreng...ikan ini tak semya orang suka sebab ia banyak tulang...tapi bila dikelar halus dan digireng garing tulangnya pun boleh makan.   

Monday, February 20, 2017

Dalca Daging

Malam ini makan nasi dengan lauk dalca daging, ikan goreng dan telur dadar. Agak lama tak masak dalca daging...petang tadi sampai je rumah berusaha sedikan bahan2nya. Kalau ikutkan badan ni terasa penat dan malas nak masak yang ambil masa lama. Tapi disebabkan janji dengan Mr Right nak masak dalca daging...tak sampai hati pula nak tukar menu lain. Lagipun saya pun teringin juga nak makannya.

Yezzz!! berjaya juga masak dalca daging untuk hidangan kami malam ini. Kalau dah lama tak makan lauk macam ni selera makan tu rasanya nak bertambah.

Cara nak masak dalca ni sama je cara dan bahan nak masak kari...bawang putih, merah, halia dimayang atau blend..rempah 3 sekawan ditumis dengan bahan2 yg diblend dan rempah kari serta daun kari. Masak hingga pecah minyak dan masukkan daging...bila daging dah lembut masukkan santan...kemudian sayur2 seperti nenas, bendi, terung, tomato, kacang panjang....rasakan dengan garam gula...asam jawa letak jika perlu sebab kalau nenas dah masam tak perlu lagi asam jawa.

Sunday, February 19, 2017

Sup Soon Houn dan Fucuk

Hari ini salah seorang penghuni rumah ada yang tak sihat, demam selsema dan batuk...saya elak masak lauk yang pedas2. Kesian kat yang tak sihat, jadi saya masak sup soon houn campur fucuk dan sedikit sayur...rencahnya sotong dan chicken ball. Lepas saya goreng telur dan goreng kunyit daging. Itu je menu makan malam kami malam ini...agak lama tak masak sup macam ini...rupanya sedap bila makan panas2...orang yang tak sihat pun boleh berpeluh bila makan sup panas2.

Z
Seperiuk sup soon houn yang serba ringkas rencahnya!!! Rezeki untuk malam ini untuk kami...bersyukur la ya wahai penghuni rumah ini!!! Ingat la orang lain belum tentu dapat makan macam kita....saat ekonomi gawat sekarang ni ramai yang terpaksa berjimat untuk menampung kehidupan seharian.

Saturday, February 18, 2017

Singgang Ikan Parang

Tengahari ini masak singgang ikan parang dan goreng daging untuk dijadikan menu makan tengahari...tapi dah melepasi waktu makan tengahari baru dapat makan. Biasa la sabtu kerja separuh hari...sampai rumah dah pukul 1 lebih. Kita masak yang senang dan cepat...supaya dapat makan pun cepat!! Singgang ikan ini memang senang sangat puan2 untuk menyedia bahan2nya. Potong bawang putih, lengkuas...masuk je dakam periuk letak air, asam keping, garam, nisan dan ikan serta cili hidup dan bendi kalau suka...dah siap satu lauk.  

Singgang ikan parang ni pertama kali saya masak...biasanya kalau singgang ikan saya guna ikan tongkol/ tenggiri...cara nak masak ikan parang ni kena kelar rapat2 supaya tulangnya putus...mesti puan2 sedia maklum ikan parang ni banyak tulang...yang ada anak2 kecil tu cuba elak hidang ikan ini...kat rumah ni pun ada yang tak suka makan ikan ini sebab tulangnya....tapi isi ikan parang ni sedap!!

Thursday, February 16, 2017

Gulai Ikan Kembung

Petang ini kami makan nasi dengan gulai ikan kembung ataupun masak lemak kuning. Ini salah satu masakan kegemaran saya sebab dari kecil dah biasa makan... Untuk masak lemak macam ini tak kisah la nak guna ikan apa semuanya boleh dimakan dan sedap. Biasanya ikan tenggiri, tongkol atau kembung menjadi pilihan saya. Hari ini saya guna ikan kembung...bahan2 lain bawang merah, cili padi atau kering, halia, lengkuas dan kunyit diblend....santan campur bahan diblend, ikan, asam keping serta garam gula ....
Kacau santan tersebut jangan terlalu lama...cukup sekadar santan mendidih dan ikan masak....jangan terlalu lama sebab tak nak santan tu pecah minyak...nanti kurang sedap. Itu pesan mek saya kalau masak gulai ikan macam ini.

Gulai ikan kembung...ikan kembung tu saya potong 2 bahagian sebab sizenya agak besar...masak macam ini kalau makan nasi berlauk untuk sarapan pagi pun sedap.


Wednesday, February 15, 2017

Bihun Goreng Singapore

Sarapan pagi ini saya masak bihun goreng singapore... bahan2nya apa yang ada je saya letak...ayam, chicken ball, karot dan kobis. Rencahnya lain bawang putih, halia, lada hitam dan ikan bilis ditumbuk/blend, tumis hingga garing dan masukkan rencah ayam dan chicken ball...bihun serta sayur sayuran...kemudian rasakan dengan garam gula....kalau nak pedas boleh potong cili padi. Kelainan masak bihun ini adalah tak perlu letak kicap dan sos. 

Siap sedia untuk dimakan...sarapan dan lunch untuk hari ini. Alhamduillah rezeki kami untuk hari ini. Sekarang ni saya dah jatuh cinta dengan bihun goreng macam ini...mungkin rencah lada hitam dan ikan bilis yang menarik selera saya. Kalau untuk penghuni kat rumah tu saya kena buat cili potong dan kicap...mereka akan letak sendiri cili dan kicap tu ikut selera masing-masing.

Monday, February 13, 2017

Onion Ring dan Salad

Masalah akan timbul kat saya bila ada penghuni kat rumah tak tahu nak makan apa!!! Saya tanya nak makan nasi, boleh pula tanya saya selain nasi apa yang ada?? Nak ke makan Bihun goreng? saya boleh masak! Jawapan tak nak tu dah terbayang...ya la bihun goreng biasanya untuk sarapan je.... maggi oohh tidak!!! sementara bersoal jawab nak makan apa...ada suara..buat la milo panas....aik minum je??? Saya pula bertanya, adoiii bila la nak selesai masalah nak masak untuk makan malam ni!!! Saya sendiri tak ada selera nak makan sebab perut tak berapa sihat sejak ditempat kerja lagi. Kesudahannya saya buat salad yang ringkas dan goreng onion ring... bye! bye! itu je jawapannya...selamat malam.

Onion Ring cicah dengan sos cili dan mayonies lada hitam brand kewpie..mayonies kewpie ni memang sedap kalau buat sandwich pun saya guna yang ini. Eerrmm aroma bawang goreng ni memikat penghuni rumah saya!!! Tidak sia2 saya goreng...selesai semuanya.
Saya guna sos ini untuk salaad...tak perlu lagi tambah bahan2 lain.

Salad yang sekadar letak2 je...karot, tomato, daun salad dan curah sos roasted sesame..sos ini yang menyebabkan kami berselera makan salad...rasa sos ini cukup sedap!!! semua makan tanpa banyak tanya.


Sunday, February 12, 2017

Kek Span atau Kek Gula Hangus

Petang ini saya membakar kek span atau kek gula hangus...ada juga kenali dengan kek sarang semut. Tapi saya tak nak bagi nama kek sarang semut sebab kek yang saya buat ini tidak bersarang!!! Boleh dikatakan berulang kali dah buat kek ini asyik tak berjaya dengan jayanya. Berjaya sekadar sarangnya sedikit je...tapi rasanya penghuni rumah ni komen boleh dikatakan sudah berjaya. 

Kek Gula Hangus...bila makan kek ni sekeping dula dan minum teh o kurang manis sudah lengkap minum petang!


Kek dah masak!!! Bila bawa Keluar dari ketuhar...hati ini terdetik jadi bersarang semut atau tak kek aku ni....jadi atau tak tetap dapat dimakan juga.. 

Saturday, February 11, 2017

Maggi Royal Tomyam


Petang ini terasa nak makan maggi....sejak saya kena bekerja setiap hari sabtu untuk masak makan tengahari agak lewat...ya la balik dari kerja dah jam 2ptg....agak2 la ya kalau saya masak pukul 3 lebih baru kami dapat makan tengahari...kira makan petang la tu. Tapi hari ni ada yang kepingin nak makan maggi...jadi tak perlu nak masak nasi...semuanya saya jamu maggi tomyam. Sekali sekala maggi ni boleh membantu masa dan kepenatan dari memasak lama2 di dapur. 


Slrupppp!!! nikmati maggi tanpa memandang hidangan lain ya...sebabnya hari ini saya cuma rajin masak maggi je

Maggi Royal Tomyam putih!! Tapi saya tambah perencah tomyam lain sebabnya rencah yang disediakan kurang ummpphh...mungkin selera kami ni nak yang pedas dan masam.

Friday, February 10, 2017

Kerabu Daun Selom

Daun selom biasanya orang suka buat ulam cicah sambal belacan untuk tambah selera bila makan nasi. Saya tak nak menumbuk sambal belacan petang ni...nanti jiran dengar....kesian balik kerja penat2 dengar ketuk2 pulak...saya buat kerabu daun selom...dari rosak dan terbuang baik hasilkan makanan sekurangnya ada nilai. Saya buat kerabu cepat je prosesnya sebab kelapa goreng dah ada stok...bawang merah + serai + halia + lada hitam + isi ikan rebus + sedikit kelapa parut dan kelapa goreng ditumbuk atau blend....kemudian gaul bersama daun selom yang sudah di potong halus...rasakan dengan garam gula...nak pedas potong cili padi.
Mari kita makan kerabu daun selom...menambah selera makan bila dapat lauk macam ni...tambah pula ada ikan goreng...

Masak Singgang Tulang Lembu

Biasanya kalau ada stok tulang lembu saya masak sup ataupun sekali sekala masak kari. Hari ni rasa bosan makan sup atau kari...masak je singgang...ada rasa masam dan sedikit pedas. Bahan-bahanya tulang lembu atau kalau ada daging lagi sedap, bawang merah, bawang putih, lengkuas dan sedikit halia di mayang halus, cili kering  beberapa biji dan rempah biji ditumbuk lumat, kesemua bahan2 tersebut digaul dengan tulang/daging...masukkan air biasa + letak asam keping beberapa keping, garam, nisan dan sedikit budu kalau suka. ..masak hingga daging lembut. Itu saja cara nak memasaknya tak susah pun nak memasak ni janji kita ada masa dan berusaha rajinkan diri di dapur. Kalau silap resipi pun tidak berdosa!!! 

Nasib la bila beli tulang lembu hanya ada sedikit je dagingnya...tulang je yang besar...orang berniaga ingat manusia suka makan tulang yang keras kot...sebab tu daging semuanya dibuang. Ini la rupa singganf tulang lembu versi kelate!!

Nasi Goreng Cina

Sarapan pagi ini saya masak nasi goreng cina...kenapa nama nasi goreng cina pun saya tak tahu...mungkin warnanya putih dan tak pedas sebab tu bagi nama goreng cina. Tapi saya goreng nasi ini letak cili padi untuk rasa pedas sedikit...cuma tak letak kicap. Sekarang ni saya kurangkan makan seafood seperti udang dan sotong...badan alergic. Jadi banyak guna rencah seperti ayam, daging atau telur je bila memasak. Sementara waktu ni saya dengan doktor punye nasihat...ya la tak larat nak ambil ubat alergic.

Sehari dua ni berkesempatan untuk kongsi citer di sini...kerja kurang bzy!!! Uuuuhhu bos bercuti kerja tu kurang la sikit. Nak kongsi menu nasi goreng cina je..kalau nak tulis resipi tu budak sekolah rendah pun tahu masak...tapi sebab ada masa saya raip je la...nasi, bawang merah, bawang putih dan halia saya cincang je jadi halus...tumis sampai garing, masukkan rencah ayam yg dipotong dadu...masukkan cili padi, nasi dan sayur2....rasakan dengan gula garam. Siap untuk dihidang, saya baw bekal makan di tempat kerja.

Bekal makan ditempat kerja... save sikit belanja ...sekarang ni minyak kereta dah mahal tau!!! 

Thursday, February 9, 2017

Ikan Rebus Goreng

Cuti Hari Thaipusam!!!
Seronoknya bila dapat cuti...hanya yang bekerja je faham dan terasa nikmatnya bila dapat cuti dari menghadirkan diri ke tempat kerja. Pagi tadi sarapan roti goreng telur...pukul 11 pagi dah fikir nak makan tengahari. Kita masak apa yang ada dalam peti ais je...ada ikan kembung, asyik goreng kunyit je..hari ni kita rebus ikan kembung dan goreng!!! Biasa kalau goreng ikan rebus saya suka ikan sardin atau selayang..tapi tak ada stok.

Cara rebus ikan...letak sedikit air, asam keping, garam, sedikit gula melaka...rebus hingga masak. Kemudian boleh goreng...

Ikan rebus ni sedap dimakan kalau digoreng garing...

Wednesday, February 8, 2017

Ayam Lemak Cili Padi

Oohh ayam!!! Nasib la hari ini kena cili padi. Malam ini kami makan nasi lauk ayam dimasak lemak cili padi. Ini menu orang negori...bila dah tak ada idea nak masak mula la melilau berhijrah mencari menu negeri2 lain. Menu negeri sendiri ditinggal untuk sehari dua...ya la asyik hidang menu sama je mesti bosan juga.

Ayam masak lemak cili padi ni memang menyelerakan bila dapat yang cukup lemak pedasnya...bagi yang kurang daya tahan kurangkan cili ya...kami sekali sekala nak juga makan yang pedas walaupun ada yang  nak mengalir air mata...demi selera kita redah je...

Resipi kita masak ringkas je...ayam beberapa potong, santan, cili padi, bawang merah, sedikit halia, serai diketuk, kunyit, asam keping dan garam gula....kalau ada ubi kentang boleh juga!!

Jemput makan ya selera orang negeri sembilan.

Sunday, February 5, 2017

Bingka Pandan

Petang ni terasa nak makan kuih manis...saya bancuh kuih yang paling senang dan bahannya pun tak memerlukan berbagai...sekadar bahan stok yang biasa ada kat dapur. Kuih ni mengingatkan saya masa menumpang sekejap kat rumah mak saudara masa mula2 datang bekerja di KL...mak cik saya sentiasa buat kuih ini..dia pun cakap kat saya kuih bajet tak banyak guna bahan. Sekarang dengan harga barang yang melambung naik rasanya tak da lagi kuih ni murah bila dijual...tepung, santan pun dah mahal...usah kita pertikaikan harga barang...tak akan turun bila dah naik.

Cerita kuih bingka tepung ni saya tak pasti nama kuih ini sama ada bingka pandan atau kuih bakar pandan...tapi bila saya goggle kuihnya ada bermacam2 yang tertera. Apa pun saya hanya namakan kuih ni bingka tepung sebab dari kecil saya diajukan nama ini...ala apa nak dipeningkan...petang ini saya berjaya membakar kuih ini dan yang paling penting dapat makan kuih ini.

Satu loyang saya dapat kuih ni dengan bahan yang cukup ringkas.

Kuih ni saya terlebih masa bakar...uuhhu bijannya jadi kering...kononnya nak bagi garing dipermukaannya, lepas tu saya tak sabar nak makan potong bingka ini masih panas..bentuk potongan pun tak cantik...seeloknya potong bila dah sejuk. Rasanya sedap tau!!!

Bagi yang nak berjinak2 untuk masak kuih ini boleh cuba resipi ini...saya pun ikut resipi ini. Terima kasih kepada tuan empunya resipi ini..mohon halal.



Friday, February 3, 2017

Hidangan Tengahari

Jumaat...hari ni saya mohon cuti tahun...saja nak rehat kat rumah lagipun agak lama tak cuti asyik kerja je...sekarang ni asyik fikir nak berhenti kerja je!! Agak membosankan dengan suasana di tempar kerja. Bila dah macam ni mood nak pergi kerja pun agak lemah...sabar je la.

Lupakan pasal kerja!!! Hari ni fikir pasal urusan dirumah...kemas rumah dan masak untuk makan tengahari. Menu hari ni ikan siakap masak 3 rasa, sup ayam dan sayur goreng. Tenangkan fikiran dengan memasak dan menjamu selera!!

Ikan siakap bersembunyi disebalik timbunan sos!!

Sup ayam, sayur goreng dan ikan siakap 3 rasa pelengkap hidangan tengahari kami.


Thursday, February 2, 2017

Nasi Goreng Cina

Tetamu semua sudah balik kampung...terasa sunyi sepi rumah kami, 5 hari riuh rendah suara budak2...lepas tu berebut2 makan...seronok tak terkira tuah rumah melayan tetamu. Hari ni tuan rumah hanya selera nak makan nasi goreng je...hehehe, lagipun balik kerja dah lewat, pilih menu paling cepat dimasak. Beberapa hari asyik makan nasi campur, nasi arab...hari ni kita makan nasi goreng cina bersama telur mata.

Salah satu makanan kegemaran saya!!! Kehidupan saya ringkas begitu juga dengan selera saya kalau boleh setiap hari nak makan makanan yang senang di masak...tetapi memikirkan penghuni lain kena la jaga selera mereka.